Att vara contrarian – en förutsättning för framgång?

Foto: Pixabay

Att vara contrarian (motvalls) handlar om att gå sin egen väg och inte lyssna för mycket på vad andra tycker att man ska göra. På aktiemarknaden är det, i alla fall långsiktigt, ett måste att ha en egen åsikt om de aktier man äger.

Tjäna på att ha din egen åsikt

Har man inte en egen åsikt kommer det bli väldigt lätt att falla för den allmänna uppfattningen i en lång nedgång på marknaden. Det som ofta skrivs i dessa tider är att man gör rätt i att sälja och fly till säkrare tillgångsslag. Aktier är inte längre någonting man ska äga. Har man vid de tillfällena en egen åsikt blir det enklare att ignorera bruset. Har du en egen uppfattning om hur den rådande börsnedgången påverkar just dina bolag så kan du istället se börsfallet som ett tillfälle att köpa på dig mer aktier. På så sätt får du mer aktier för pengarna. Om din syn visar sig vara rätt på lång sikt kommer du ha en högre förväntad avkastning. Du köper alltså din del av bolagets vinster till ett lägre pris än förut.

Drömmen om att slå index

Att vara contrarian handlar om att kunna ignorera andra människors uppfattningar till förmån för sina egna. Det kräver självförtroende och att man inte låter sina känslor styra ens beslut. Detta går emot människans natur eftersom vi är flockdjur som gärna vill passa in och göra som majoriteten. Men du behöver alltid vara öppensinnad och villig att förändra din uppfattning om det visar sig att du har haft fel i din bedömning.

Orsaken till varför man lägger ner tid på att göra sin egen analys av bolag grundar sig troligen i att man drömmer om att slå index. Det blir ett bevis på att det arbete man lagt ner på att välja egna aktier, istället för att köpa en indexfond, har varit värt mödan. För att kunna göra det måste man ha en egen uppfattning. Det går inte att bli bättre än medel på någonting om man alltid gör precis som alla andra. Inom investeringar handlar det ofta om att ha mer tålamod än andra, vilket är en talang i sig.

Slutord

Våga hålla fast vid det du tror på. Även när alla andra förväntar sig att du ska göra samma sak som de gör. Det är lätt att dras med i negativa nyhetsrubriker efter en lång börsnedgång. Att vara contrarian är att vara självständig och våga tro på sina egna idéer.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Det enda i sitt slag.

Foto: Pixabay

Att vara contrarian (motvalls) handlar om att gå sin egen väg och inte lyssna för mycket på vad andra tycker att man ska göra. På aktiemarknaden är det, i alla fall långsiktigt, ett måste att ha en egen åsikt om de aktier man äger.

Tjäna på att ha din egen åsikt

Har man inte en egen åsikt kommer det bli väldigt lätt att falla för den allmänna uppfattningen i en lång nedgång på marknaden. Det som ofta skrivs i dessa tider är att man gör rätt i att sälja och fly till säkrare tillgångsslag. Aktier är inte längre någonting man ska äga. Har man vid de tillfällena en egen åsikt blir det enklare att ignorera bruset. Har du en egen uppfattning om hur den rådande börsnedgången påverkar just dina bolag så kan du istället se börsfallet som ett tillfälle att köpa på dig mer aktier. På så sätt får du mer aktier för pengarna. Om din syn visar sig vara rätt på lång sikt kommer du ha en högre förväntad avkastning. Du köper alltså din del av bolagets vinster till ett lägre pris än förut.

Drömmen om att slå index

Att vara contrarian handlar om att kunna ignorera andra människors uppfattningar till förmån för sina egna. Det kräver självförtroende och att man inte låter sina känslor styra ens beslut. Detta går emot människans natur eftersom vi är flockdjur som gärna vill passa in och göra som majoriteten. Men du behöver alltid vara öppensinnad och villig att förändra din uppfattning om det visar sig att du har haft fel i din bedömning.

Orsaken till varför man lägger ner tid på att göra sin egen analys av bolag grundar sig troligen i att man drömmer om att slå index. Det blir ett bevis på att det arbete man lagt ner på att välja egna aktier, istället för att köpa en indexfond, har varit värt mödan. För att kunna göra det måste man ha en egen uppfattning. Det går inte att bli bättre än medel på någonting om man alltid gör precis som alla andra. Inom investeringar handlar det ofta om att ha mer tålamod än andra, vilket är en talang i sig.

Slutord

Våga hålla fast vid det du tror på. Även när alla andra förväntar sig att du ska göra samma sak som de gör. Det är lätt att dras med i negativa nyhetsrubriker efter en lång börsnedgång. Att vara contrarian är att vara självständig och våga tro på sina egna idéer.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Det enda i sitt slag.