Alternativkostnader – valens dolda kostnader

Foto: Pixabay

Alternativkostnader existerar överallt. De är skillnaden i värde på det du väljer och det du väljer bort. Att studera på universitet har till exempel en alternativkostnad i form av de pengar du hade kunnat tjäna på att istället jobba under den tiden. En stor kostnad om man tar hänsyn till ränta-på-ränta. Vilket vi självklart gör. När du väljer att spendera pengar på prylar innebär det en alternativkostnad jämfört med om du hade investerat pengarna istället. En kostnad som växer med tiden. För att få mer av något, måste vi ofta ge upp något annat. Hur du väljer att spendera din tid kommer ha betydelse för dina resultat. Den tid du spenderar på en sak har en alternativkostnad i form av samma tid du hade kunnat spendera på något annat.

Alternativkostnader på aktiemarknaden

På aktiemarknaden uppstår alternativkostnader varje gång du väljer bort en investering, till förmån för en annan. Ganska ofta med andra ord. Kostnaden är skillnaden i avkastning mellan de två alternativen. Förutsatt att det visar sig att du valde det sämre alternativet. Problemet är att alternativkostnader syns först i efterhand. En dold kostnad. Det finns tusentals investeringsalternativ så det kommer alltid finnas något som är bättre än ditt val. Men det kan fortfarande vara bra att ha alternativkostnader i åtanke vid investeringsbeslut.

Det finns en alternativkostnad i form av förlorad avkastning när du har kassa, istället för att vara fullinvesterad. Det går att vända på det också, man kan fundera över den förlorade avkastningen av att inte ha kassa när lägen uppstår. Här gäller det att göra en avvägning, det finns olika åsikter kring hur man bör tänka. Dessutom har tiden betydelse för alternativkostnader. På lång sikt kommer en fond med hög avgift som inte genererar överavkastning innebära en stor alternativkostnad jämfört med en billig indexfond. Den avkastning du går miste om växer exponentiellt över tid.

När du spenderar tid, energi och resurser på någonting, väljer du att inte spendera dessa på något annat. Precis som med pengar gäller det spendera sin tid på sådant som verkligen ger värde. Fokusera på det som tar dig framåt. Det som går i linje med vad du försöker uppnå. För att uppnå bättre resultat på börsen kan du behöva välja bort något annat du spenderar tid på. Du kanske kan byta en timme varje vecka mot att fokusera på bolagsanalys eller att utveckla din investeringsstrategi, genom att bearbeta bolag som du är intresserad av eller studera olika strategier.

Hålkort – en noggrann undersökning av alternativen

Ett sätt att tänka kring alternativkostnader kommer från Warren Buffett. Han brukar prata om att använda ett ”hålkort” för de investeringar du gör. Ännu en mental modell. I början av din investerarkarriär får du ett hålkort med 20 kolumner. Tanken är att du bara kan göra 20 aktieköp under livet och aldrig sälja. Det borde göra att urvalsprocessen blir mer noggrann. Du kommer troligtvis inte ta lika lätt på val av investering. Det kan fungera för livet i övrigt också. Varje beslut du tar ska vara något du verkligen vill göra, annars avstår du. Viktiga beslut är antingen ett solklart ja. Eller ett nej.

Om du bara får göra ett fåtal investeringsval under din livstid kommer du troligtvis ta gott om tid på dig innan du bestämmer dig. Du kommer göra en djupare analys kring alla aspekter av investeringen. Du kommer ta hänsyn till alternativkostnader. Buffett förespråkar att göra en gedigen analys och sedan lägga en stor del av pengarna där du hittar mest värde. Detta är inte nödvändigtvis en övning som säger att du aldrig får göra mer än 20 val, det handlar mer om att fundera över hur du skulle välja om du begränsades till enbart 20. Det är såklart okej att ändra uppfattning över tid.

Slutord

Alternativkostnader är kostnader förknippade med att välja ett alternativ framför ett annat. Vad hade du kunnat tjäna på det du väljer bort? Dessa prioriteringar existerar hela tiden, men blir kanske lite extra tydliga på aktiemarknaden. Pengar vid sidan av, i form av kassa, är en alternativkostnad. Olika investeringar innebär en alternativkostnad. Genom att begränsa antalet val tvingas du ta hänsyn till denna dolda kostnad.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Men en alternativkostnad.

Foto: Pixabay

Alternativkostnader existerar överallt. De är skillnaden i värde på det du väljer och det du väljer bort. Att studera på universitet har till exempel en alternativkostnad i form av de pengar du hade kunnat tjäna på att istället jobba under den tiden. En stor kostnad om man tar hänsyn till ränta-på-ränta. Vilket vi självklart gör. När du väljer att spendera pengar på prylar innebär det en alternativkostnad jämfört med om du hade investerat pengarna istället. En kostnad som växer med tiden. För att få mer av något, måste vi ofta ge upp något annat. Hur du väljer att spendera din tid kommer ha betydelse för dina resultat. Den tid du spenderar på en sak har en alternativkostnad i form av samma tid du hade kunnat spendera på något annat.

Alternativkostnader på aktiemarknaden

På aktiemarknaden uppstår alternativkostnader varje gång du väljer bort en investering, till förmån för en annan. Ganska ofta med andra ord. Kostnaden är skillnaden i avkastning mellan de två alternativen. Förutsatt att det visar sig att du valde det sämre alternativet. Problemet är att alternativkostnader syns först i efterhand. En dold kostnad. Det finns tusentals investeringsalternativ så det kommer alltid finnas något som är bättre än ditt val. Men det kan fortfarande vara bra att ha alternativkostnader i åtanke vid investeringsbeslut.

Det finns en alternativkostnad i form av förlorad avkastning när du har kassa, istället för att vara fullinvesterad. Det går att vända på det också, man kan fundera över den förlorade avkastningen av att inte ha kassa när lägen uppstår. Här gäller det att göra en avvägning, det finns olika åsikter kring hur man bör tänka. Dessutom har tiden betydelse för alternativkostnader. På lång sikt kommer en fond med hög avgift som inte genererar överavkastning innebära en stor alternativkostnad jämfört med en billig indexfond. Den avkastning du går miste om växer exponentiellt över tid.

När du spenderar tid, energi och resurser på någonting, väljer du att inte spendera dessa på något annat. Precis som med pengar gäller det spendera sin tid på sådant som verkligen ger värde. Fokusera på det som tar dig framåt. Det som går i linje med vad du försöker uppnå. För att uppnå bättre resultat på börsen kan du behöva välja bort något annat du spenderar tid på. Du kanske kan byta en timme varje vecka mot att fokusera på bolagsanalys eller att utveckla din investeringsstrategi, genom att bearbeta bolag som du är intresserad av eller studera olika strategier.

Hålkort – en noggrann undersökning av alternativen

Ett sätt att tänka kring alternativkostnader kommer från Warren Buffett. Han brukar prata om att använda ett ”hålkort” för de investeringar du gör. Ännu en mental modell. I början av din investerarkarriär får du ett hålkort med 20 kolumner. Tanken är att du bara kan göra 20 aktieköp under livet och aldrig sälja. Det borde göra att urvalsprocessen blir mer noggrann. Du kommer troligtvis inte ta lika lätt på val av investering. Det kan fungera för livet i övrigt också. Varje beslut du tar ska vara något du verkligen vill göra, annars avstår du. Viktiga beslut är antingen ett solklart ja. Eller ett nej.

Om du bara får göra ett fåtal investeringsval under din livstid kommer du troligtvis ta gott om tid på dig innan du bestämmer dig. Du kommer göra en djupare analys kring alla aspekter av investeringen. Du kommer ta hänsyn till alternativkostnader. Buffett förespråkar att göra en gedigen analys och sedan lägga en stor del av pengarna där du hittar mest värde. Detta är inte nödvändigtvis en övning som säger att du aldrig får göra mer än 20 val, det handlar mer om att fundera över hur du skulle välja om du begränsades till enbart 20. Det är såklart okej att ändra uppfattning över tid.

Slutord

Alternativkostnader är kostnader förknippade med att välja ett alternativ framför ett annat. Vad hade du kunnat tjäna på det du väljer bort? Dessa prioriteringar existerar hela tiden, men blir kanske lite extra tydliga på aktiemarknaden. Pengar vid sidan av, i form av kassa, är en alternativkostnad. Olika investeringar innebär en alternativkostnad. Genom att begränsa antalet val tvingas du ta hänsyn till denna dolda kostnad.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Men en alternativkostnad.