I väntan på det perfekta tillfället

Foto: Pixabay

Det finns något härligt med att göra ett riktigt fynd. Oavsett om det gäller köp av bil, kläder eller aktier. Men det finns ett problem när det gäller just aktier. På aktiemarknaden kan alternativkostnaden förknippad med att vänta bli stor. En kostnad i form av förlorad avkastning. Vid köp som inte är helt akuta, eller nödvändiga, kan man ofta vänta till priset befinner sig på en intressant nivå. Men på aktiemarknaden har det visat sig att du förlorar en stor del av avkastningen om du missar de fåtal dagar med störst uppgång. Långsiktig exponering mot aktiemarknaden gör att vi tar del av bolags värdeutveckling över tid. Du kanske kan tjäna någon extra procent i årlig avkastning genom att försöka köpa vid det perfekta tillfället, men det är långt ifrån säkert.

Marknadstiming är svårt

Vi har sett många bra år på börsen sedan finanskrisen 2008, och börsbotten i samband med den. Visst gick det att plocka upp bolag till en lägre värdering då än idag, och det var så klart mycket värde för pengarna så här i efterhand. Men trots att aktier många gånger har ansetts dyra sedan dess, har de fortsatt uppåt. Det finns en hel del investerare som har stått utanför börsen i olika perioder under uppgången. Eller till och med haft positioner mot börsen. Man har ivrigt väntat på den nedgång som snart skulle komma. Men mer pengar går förlorade när investerare förbereder sig för nedgångar, eller försöker förutse nedgångar, än som förloras i själva nedgången, som Peter Lynch ska ha sagt.

För oss vanliga investerare är det troligtvis bättre att alltid vara exponerad mot aktiemarknaden. Istället för att stå utanför och envist vänta på en nedgång medan andra tjänar pengar. Om man väntar för länge på att fatta det perfekta beslutet så kanske det slutar med att man går miste om en stor del av den långsiktiga avkastningen. Historiskt har aktier varit det tillgångsslag som gett bäst avkastning över tid. Man har därför tjänat mycket bara på att vara exponerad mot aktiemarknaden.

Håll fast vid din strategi

Stanley Druckenmiller lyckades med konststycket att avkasta 30 procent per år i 30 år. Han tror på en nedgång under 2019. Howard Marks är en av de mest rekommenderade finansskribenterna i världen. Han menar att vi är i slutdelen av en lång marknadscykel. Ray Dalio är grundare av världens största hedgefond. Han säger att vi är i slutet av kreditcykeln. Robert Shiller har ett nyckeltal uppnämnt efter sig. Enligt honom är CAPE (Shiller PE) på oroväckande höga nivåer.

Det är svårt att gå emot dessa masterminds. Det kan absolut vara så att en större nedgång är nära, men den kan också vara långt borta. Det är det som är dilemmat. Även om vi kan dra ner exponeringen mot aktiemarknaden i hopp om att slippa en del av nedgången och vara redo för en del av uppgången, så kan vi inte veta säkert. Om marknaden trots allt fortsätter uppåt, när ska vi öka exponeringen igen. Om ett år, två år eller fem år?

Om din personliga strategi är att alltid ha en viss exponering mot aktiemarknaden så ska du hålla fast vid den, och istället rebalansera vid en börsnedgång. Det kräver disciplin och tålamod. Men det kommer bli enklare för dig att motivera varför du agerar som du gör när nedgången väl kommer. Om du frångår din strategi kommer du istället behöva besluta om när du ska återvända till börsen. Ett beslut som kan leda till decision paralysis.

När masterminds likt ovan uttalar sig är det svårt att inte dras med. Vad vet du jämfört med dem? En bråkdel på sin höjd. Men det finns en viktig skillnad och det är att de inte har samma förutsättningar som du har. De har inte samma strategi som du har. Inte samma allokering. Om du förlitar dig på utomstående åsikter för dina säljbeslut så måste du ju göra samma sak när det är dags att köpa igen. Och då börjar du förlita dig på andra istället för att fatta dina egna beslut. De beslut som baserar sig på din unika situation.

Disciplin och tålamod på börsen

Disciplin verkar vara en egenskap som finns med från tidig ålder. Vissa har det, andra inte. Det går att träna upp också. Men oftast väljer vi människor den enkla vägen och undviker den typen av träning. Så man kan nog kallt räkna med att de som har disciplin har en fallenhet för det, medan de som inte har disciplin drog nitlotten. Varför drog de nitlotten? Jo, för att det verkar som att disciplin är en viktig egenskap för att klara sig bra i det samhälle som vi har byggt upp. Många har hört talas om marshmallowtestet. Barn som kan motstå en marshmallow nu, till fördel för två senare, verkar lyckas bättre i livet. På börsen krävs disciplin för att lyckas hålla fast vid en långsiktig investeringsstrategi.

Tålamod är en dygd har man fått höra. Vet inte riktigt vad dygd betyder, men tålamod har sina fördelar. Allt av värde tar tid att skapa. Det gäller att ha tålamod att vänta på resultaten. Resultaten kommer i framtiden, arbetet måste göras nu. Tålamod på börsen är svårt. Inte nog med att aktiekurserna rör sig hela tiden och ger känslan av att vi måste agera. Det kommer nyheter 24 timmar om dygnet som kan påverka din portfölj. I sociala medier skrivs det om heta bolag, samtidigt som andra visar avkastning som du inte ens kan drömma om. Hur kan man ha tålamod i en sådan miljö? Troligtvis genom att ignorera bruset och fokusera på annat. Som att lära känna sig själv eller läsa böcker.

Slutord

Förr eller senare kommer en större nedgång på börsen. Det är svårt att säga emot. Men när, hur och varför är inte lika enkelt att veta. Det är lätt att ta rygg på andras åsikter. Särskilt när de kommer från några av världens bästa investerare. Men dina förutsättningar är dina egna. Kom ihåg det.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Ett perfekt tillfälle.

Foto: Pixabay

Det finns något härligt med att göra ett riktigt fynd. Oavsett om det gäller köp av bil, kläder eller aktier. Men det finns ett problem när det gäller just aktier. På aktiemarknaden kan alternativkostnaden förknippad med att vänta bli stor. En kostnad i form av förlorad avkastning. Vid köp som inte är helt akuta, eller nödvändiga, kan man ofta vänta till priset befinner sig på en intressant nivå. Men på aktiemarknaden har det visat sig att du förlorar en stor del av avkastningen om du missar de fåtal dagar med störst uppgång. Långsiktig exponering mot aktiemarknaden gör att vi tar del av bolags värdeutveckling över tid. Du kanske kan tjäna någon extra procent i årlig avkastning genom att försöka köpa vid det perfekta tillfället, men det är långt ifrån säkert.

Marknadstiming är svårt

Vi har sett många bra år på börsen sedan finanskrisen 2008, och börsbotten i samband med den. Visst gick det att plocka upp bolag till en lägre värdering då än idag, och det var så klart mycket värde för pengarna så här i efterhand. Men trots att aktier många gånger har ansetts dyra sedan dess, har de fortsatt uppåt. Det finns en hel del investerare som har stått utanför börsen i olika perioder under uppgången. Eller till och med haft positioner mot börsen. Man har ivrigt väntat på den nedgång som snart skulle komma. Men mer pengar går förlorade när investerare förbereder sig för nedgångar, eller försöker förutse nedgångar, än som förloras i själva nedgången, som Peter Lynch ska ha sagt.

För oss vanliga investerare är det troligtvis bättre att alltid vara exponerad mot aktiemarknaden. Istället för att stå utanför och envist vänta på en nedgång medan andra tjänar pengar. Om man väntar för länge på att fatta det perfekta beslutet så kanske det slutar med att man går miste om en stor del av den långsiktiga avkastningen. Historiskt har aktier varit det tillgångsslag som gett bäst avkastning över tid. Man har därför tjänat mycket bara på att vara exponerad mot aktiemarknaden.

Håll fast vid din strategi

Stanley Druckenmiller lyckades med konststycket att avkasta 30 procent per år i 30 år. Han tror på en nedgång under 2019. Howard Marks är en av de mest rekommenderade finansskribenterna i världen. Han menar att vi är i slutdelen av en lång marknadscykel. Ray Dalio är grundare av världens största hedgefond. Han säger att vi är i slutet av kreditcykeln. Robert Shiller har ett nyckeltal uppnämnt efter sig. Enligt honom är CAPE (Shiller PE) på oroväckande höga nivåer.

Det är svårt att gå emot dessa masterminds. Det kan absolut vara så att en större nedgång är nära, men den kan också vara långt borta. Det är det som är dilemmat. Även om vi kan dra ner exponeringen mot aktiemarknaden i hopp om att slippa en del av nedgången och vara redo för en del av uppgången, så kan vi inte veta säkert. Om marknaden trots allt fortsätter uppåt, när ska vi öka exponeringen igen. Om ett år, två år eller fem år?

Om din personliga strategi är att alltid ha en viss exponering mot aktiemarknaden så ska du hålla fast vid den, och istället rebalansera vid en börsnedgång. Det kräver disciplin och tålamod. Men det kommer bli enklare för dig att motivera varför du agerar som du gör när nedgången väl kommer. Om du frångår din strategi kommer du istället behöva besluta om när du ska återvända till börsen. Ett beslut som kan leda till decision paralysis.

När masterminds likt ovan uttalar sig är det svårt att inte dras med. Vad vet du jämfört med dem? En bråkdel på sin höjd. Men det finns en viktig skillnad och det är att de inte har samma förutsättningar som du har. De har inte samma strategi som du har. Inte samma allokering. Om du förlitar dig på utomstående åsikter för dina säljbeslut så måste du ju göra samma sak när det är dags att köpa igen. Och då börjar du förlita dig på andra istället för att fatta dina egna beslut. De beslut som baserar sig på din unika situation.

Disciplin och tålamod på börsen

Disciplin verkar vara en egenskap som finns med från tidig ålder. Vissa har det, andra inte. Det går att träna upp också. Men oftast väljer vi människor den enkla vägen och undviker den typen av träning. Så man kan nog kallt räkna med att de som har disciplin har en fallenhet för det, medan de som inte har disciplin drog nitlotten. Varför drog de nitlotten? Jo, för att det verkar som att disciplin är en viktig egenskap för att klara sig bra i det samhälle som vi har byggt upp. Många har hört talas om marshmallowtestet. Barn som kan motstå en marshmallow nu, till fördel för två senare, verkar lyckas bättre i livet. På börsen krävs disciplin för att lyckas hålla fast vid en långsiktig investeringsstrategi.

Tålamod är en dygd har man fått höra. Vet inte riktigt vad dygd betyder, men tålamod har sina fördelar. Allt av värde tar tid att skapa. Det gäller att ha tålamod att vänta på resultaten. Resultaten kommer i framtiden, arbetet måste göras nu. Tålamod på börsen är svårt. Inte nog med att aktiekurserna rör sig hela tiden och ger känslan av att vi måste agera. Det kommer nyheter 24 timmar om dygnet som kan påverka din portfölj. I sociala medier skrivs det om heta bolag, samtidigt som andra visar avkastning som du inte ens kan drömma om. Hur kan man ha tålamod i en sådan miljö? Troligtvis genom att ignorera bruset och fokusera på annat. Som att lära känna sig själv eller läsa böcker.

Slutord

Förr eller senare kommer en större nedgång på börsen. Det är svårt att säga emot. Men när, hur och varför är inte lika enkelt att veta. Det är lätt att ta rygg på andras åsikter. Särskilt när de kommer från några av världens bästa investerare. Men dina förutsättningar är dina egna. Kom ihåg det.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Ett perfekt tillfälle.