Allt av värde tar tid att skapa

Foto: Pixabay

Vikten av långsiktighet är stor i många delar av livet. Det gäller oavsett om det handlar om att komma i form, uppnå sina mål eller lyckas på aktiemarknaden. När det gäller just aktiemarknaden har långsiktighet visat sig vara en nyckel för de allra flesta. Det hade såklart varit bättre att sälja före alla nedgångar och köpa innan alla uppgångar. Men det är det väldigt få som klarar av. För att alltid pricka exakt rätt krävs till och med en övernaturlig kännedom om framtiden.

Låt pengarna jobba för dig

Om du sitter och väntar på det rätta tillfället kan det innebära att du går miste om avkastning under tiden. Om du istället fyller på dina innehav så fort du har pengar över så sätter du dina pengar i arbete. Att investera kontinuerligt över tid utan att ryckas med för mycket i det allmänna tyckandet har visat sig vara en bra metod historiskt. Det kan låta enkelt men det har visat sig vara svårare än vad man kan tro. Tålamod är generellt inte en styrka hos människor. Vi är konstruerade att föredra snabba resultat framför långsiktiga. Vi vill gärna se att den goda utvecklingen i portföljen kommer som ett resultat av vårt fina agerande. Men det är ofta förmågan att inte agera som kommer leda till framgång på börsen. På sikt kommer du se resultat om du bara låter pengarna jobba.

Bill Gates ska ha sagt att vi överskattar vad vi kan göra på ett år och underskattar vad vi kan göra på tio år. Det är nog sant både i livet och på aktiemarknaden. Det gäller att sätta igång. Efter ett tag kommer det där som verkade omöjligt se mer möjligt ut. När det gäller att ta beslut som kan kännas jobbiga i stunden. Som att träna, avstå från ett inköp eller undvika onyttig mat, råder följande samband. Jobbiga beslut, enkelt liv. Enkla beslut, jobbigt liv. Det gäller alltså att ta det där jobbiga beslutet att avstå från inköpet nu om du vill få ett enklare liv på längre sikt.

Marshmallowtestet – kan du motstå frestelsen?

Snabba belöningar är normen idag. Smartphones har lett den utvecklingen. Ett känt experiment när det kommer till att skjuta upp belöning är marshmallowtestet. Walter Mischel utförde ett experiment i början på 70-talet där barn fick välja mellan en marshmallow nu, eller två senare. För att få den större belöningen måste barnet alltså motstå en direkt belöning. Skillnaden mellan att få en eller två marshmallows kan liknas vid att spendera pengar nu eller investera för framtiden. Fast den stora skillnaden är att ränta-på-ränta effekten kommer ge dig en mycket större belöning än ett par marshmallows.

Hjärnan har bara en viss mängd energi varje dag. Självkontroll tar mycket energi. Därför är det lätt hänt att vi tar den enkla vägen och faller för en direkt belöning i slutet av dagen. Vi väljer läsk istället för vatten. Soffan istället för träning. Men det kan vara en god idé att försöka motstå frestelsen att ta enkla beslut för stunden, till fördel för ett enklare liv på sikt. De visade sig att de barn som lyckades bäst i experimentet även lyckades bra senare i livet. Att skjuta upp belöning kan alltså ge långsiktiga fördelar. Det finns de som är naturligt bättre på att motstå frestelser. Men det går att träna upp, och det finns strategier att använda sig av.

I experimentet hade de mest lyckosamma barnen som strategi att helt enkelt undvika att tänka på belöningen. Ett sätt att få samma typ av resultat vid aktieinvesteringar är att inte kolla portföljen så ofta. På så sätt undviker du att agera på kortsiktiga marknadsrörelser. Vi vill gärna ha snabba belöningar på aktiemarknaden också. Om du hela tiden följer dina innehav finns risken att du låter känslorna styra dina beslut. Det blir enklare att agera på information som kan vara oväsentlig på lång sikt. Som när en nyhet leder till överreaktion.

Slutord

Det bästa sättet att lyckas på aktiemarknaden är oftast att inte agera och istället bara låta pengarna jobba. Det är svårt. Vi vill ha snabba belöningar och ett sätt att få det är genom att agera i stunden istället för att se långsiktigt på sina aktieinnehav.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Vänta inte.

Foto: Pixabay

Vikten av långsiktighet är stor i många delar av livet. Det gäller oavsett om det handlar om att komma i form, uppnå sina mål eller lyckas på aktiemarknaden. När det gäller just aktiemarknaden har långsiktighet visat sig vara en nyckel för de allra flesta. Det hade såklart varit bättre att sälja före alla nedgångar och köpa innan alla uppgångar. Men det är det väldigt få som klarar av. För att alltid pricka exakt rätt krävs till och med en övernaturlig kännedom om framtiden.

Låt pengarna jobba för dig

Om du sitter och väntar på det rätta tillfället kan det innebära att du går miste om avkastning under tiden. Om du istället fyller på dina innehav så fort du har pengar över så sätter du dina pengar i arbete. Att investera kontinuerligt över tid utan att ryckas med för mycket i det allmänna tyckandet har visat sig vara en bra metod historiskt. Det kan låta enkelt men det har visat sig vara svårare än vad man kan tro. Tålamod är generellt inte en styrka hos människor. Vi är konstruerade att föredra snabba resultat framför långsiktiga. Vi vill gärna se att den goda utvecklingen i portföljen kommer som ett resultat av vårt fina agerande. Men det är ofta förmågan att inte agera som kommer leda till framgång på börsen. På sikt kommer du se resultat om du bara låter pengarna jobba.

Bill Gates ska ha sagt att vi överskattar vad vi kan göra på ett år och underskattar vad vi kan göra på tio år. Det är nog sant både i livet och på aktiemarknaden. Det gäller att sätta igång. Efter ett tag kommer det där som verkade omöjligt se mer möjligt ut. När det gäller att ta beslut som kan kännas jobbiga i stunden. Som att träna, avstå från ett inköp eller undvika onyttig mat, råder följande samband. Jobbiga beslut, enkelt liv. Enkla beslut, jobbigt liv. Det gäller alltså att ta det där jobbiga beslutet att avstå från inköpet nu om du vill få ett enklare liv på längre sikt.

Marshmallowtestet – kan du motstå frestelsen?

Snabba belöningar är normen idag. Smartphones har lett den utvecklingen. Ett känt experiment när det kommer till att skjuta upp belöning är marshmallowtestet. Walter Mischel utförde ett experiment i början på 70-talet där barn fick välja mellan en marshmallow nu, eller två senare. För att få den större belöningen måste barnet alltså motstå en direkt belöning. Skillnaden mellan att få en eller två marshmallows kan liknas vid att spendera pengar nu eller investera för framtiden. Fast den stora skillnaden är att ränta-på-ränta effekten kommer ge dig en mycket större belöning än ett par marshmallows.

Hjärnan har bara en viss mängd energi varje dag. Självkontroll tar mycket energi. Därför är det lätt hänt att vi tar den enkla vägen och faller för en direkt belöning i slutet av dagen. Vi väljer läsk istället för vatten. Soffan istället för träning. Men det kan vara en god idé att försöka motstå frestelsen att ta enkla beslut för stunden, till fördel för ett enklare liv på sikt. De visade sig att de barn som lyckades bäst i experimentet även lyckades bra senare i livet. Att skjuta upp belöning kan alltså ge långsiktiga fördelar. Det finns de som är naturligt bättre på att motstå frestelser. Men det går att träna upp, och det finns strategier att använda sig av.

I experimentet hade de mest lyckosamma barnen som strategi att helt enkelt undvika att tänka på belöningen. Ett sätt att få samma typ av resultat vid aktieinvesteringar är att inte kolla portföljen så ofta. På så sätt undviker du att agera på kortsiktiga marknadsrörelser. Vi vill gärna ha snabba belöningar på aktiemarknaden också. Om du hela tiden följer dina innehav finns risken att du låter känslorna styra dina beslut. Det blir enklare att agera på information som kan vara oväsentlig på lång sikt. Som när en nyhet leder till överreaktion.

Slutord

Det bästa sättet att lyckas på aktiemarknaden är oftast att inte agera och istället bara låta pengarna jobba. Det är svårt. Vi vill ha snabba belöningar och ett sätt att få det är genom att agera i stunden istället för att se långsiktigt på sina aktieinnehav.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Vänta inte.