Flockbeteende – ett gäng jägare och samlare på börsen

Foto: Pixabay

Trots att vi anses smarta som människor och även om vi har lyckats bättre än andra arter genom historien är vårt förflutna inte alltid till vår fördel. Evolutionärt är vi anpassade för att leva i flock. Flocken gav oss skydd och var en förutsättning för överlevnad. Våra hjärnor har tyvärr inte utvecklats i takt med framstegen i vårt samhälle. Därför hjälper hjärnans normala funktioner inte alltid oss i den högteknologiska tid vi lever i. Hjärnan arbetar framförallt för att skydda vår överlevnad och se till så att vi kan föröka oss. Dessa funktioner har tagit oss dit vi är idag och sett till att vi klarat oss bättre än andra arter. Men det behöver inte betyda att våra automatiska tendenser gynnar oss på aktiemarknaden. Det fanns inte så många traders bland jägare och samlare för 12 000 år sedan.

Följ flocken och överlev

Vi människor har spenderat majoriteten av vår tid på jorden som jägare och samlare. Det var i den miljön våra hjärnor utvecklades. Flockbeteende kommer alltså ifrån att vi innerst inne är flockdjur och instinktivt drar oss ifrån att göra saker som går emot flocken. När vi levde som jägare och samlare var det viktigt för oss att vara en del av flocken för utan den klarade vi oss inte från utomstående faror. Blev vi utstötta ur flocken var risken stor att vi blev föda till förmån för ett rovdjur.

Våra hjärnor är därför inte evolutionärt utvecklade för att vi ska fatta beslut som går emot majoriteten. Det är ett beteende som skyddar oss från lejon på savannen men inte alltid från dåliga aktieaffärer. På aktiemarknaden gör flockbeteendet att vi dras med i extremerna. Vi säljer om alla säljer och vi köper om alla köper. Det gör ofta att man köper dyrt och säljer billigt. Det är på toppen det ser som bäst ut och på botten det ser som sämst ut.

Alla andra kan ju inte ha fel

Vårt flockbeteende kan till och med få oss att anta att uppenbart felaktiga saker stämmer, om det bara är tillräckligt många som håller med. Alla andra kan ju inte ha fel, det måste vara jag som har fel. Det finns ett känt exempel där psykologen Salmon Ash gjorde ett experiment på 50-talet. Sju försökspersoner fick två olika kort med streck på. På det ena kortet fanns ett streck och på det andra tre. De fick sedan frågan om vilket av strecken på det högra kortet som var av samma längd som det på det vänstra. Svaret var så tydligt att vilket barn som helst skulle gissa rätt.

I experimentet hade Salmon redan på förhand sagt åt sex av de sju försökspersonerna att ge fel svar. När den sjunde personen ska ge sitt svar finns det alltså redan sex svar som går emot vad som är uppenbart rätt. I majoriteten av fallen väljer den sjunde personen att hålla med om det felaktiga svaret bara för att inte gå emot gruppen. Att våga gå emot strömmen är uppenbarligen inget som faller sig naturligt.

Slutord

Vi är evolutionärt utvecklade för att leva i flock. Det gör att vi drar oss för att fatta beslut som går emot majoriteten. På aktiemarknaden kan det tyvärr leda till att vi köper nära toppen och säljer nära botten. Det gäller alltså att ha en egen strategi och våga hålla sig till den.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Följ flocken, ibland är det ok.

Foto: Pixabay

Trots att vi anses smarta som människor och även om vi har lyckats bättre än andra arter genom historien är vårt förflutna inte alltid till vår fördel. Evolutionärt är vi anpassade för att leva i flock. Flocken gav oss skydd och var en förutsättning för överlevnad. Våra hjärnor har tyvärr inte utvecklats i takt med framstegen i vårt samhälle. Därför hjälper hjärnans normala funktioner inte alltid oss i den högteknologiska tid vi lever i. Hjärnan arbetar framförallt för att skydda vår överlevnad och se till så att vi kan föröka oss. Dessa funktioner har tagit oss dit vi är idag och sett till att vi klarat oss bättre än andra arter. Men det behöver inte betyda att våra automatiska tendenser gynnar oss på aktiemarknaden. Det fanns inte så många traders bland jägare och samlare för 12 000 år sedan.

Följ flocken och överlev

Vi människor har spenderat majoriteten av vår tid på jorden som jägare och samlare. Det var i den miljön våra hjärnor utvecklades. Flockbeteende kommer alltså ifrån att vi innerst inne är flockdjur och instinktivt drar oss ifrån att göra saker som går emot flocken. När vi levde som jägare och samlare var det viktigt för oss att vara en del av flocken för utan den klarade vi oss inte från utomstående faror. Blev vi utstötta ur flocken var risken stor att vi blev föda till förmån för ett rovdjur.

Våra hjärnor är därför inte evolutionärt utvecklade för att vi ska fatta beslut som går emot majoriteten. Det är ett beteende som skyddar oss från lejon på savannen men inte alltid från dåliga aktieaffärer. På aktiemarknaden gör flockbeteendet att vi dras med i extremerna. Vi säljer om alla säljer och vi köper om alla köper. Det gör ofta att man köper dyrt och säljer billigt. Det är på toppen det ser som bäst ut och på botten det ser som sämst ut.

Alla andra kan ju inte ha fel

Vårt flockbeteende kan till och med få oss att anta att uppenbart felaktiga saker stämmer, om det bara är tillräckligt många som håller med. Alla andra kan ju inte ha fel, det måste vara jag som har fel. Det finns ett känt exempel där psykologen Salmon Ash gjorde ett experiment på 50-talet. Sju försökspersoner fick två olika kort med streck på. På det ena kortet fanns ett streck och på det andra tre. De fick sedan frågan om vilket av strecken på det högra kortet som var av samma längd som det på det vänstra. Svaret var så tydligt att vilket barn som helst skulle gissa rätt.

I experimentet hade Salmon redan på förhand sagt åt sex av de sju försökspersonerna att ge fel svar. När den sjunde personen ska ge sitt svar finns det alltså redan sex svar som går emot vad som är uppenbart rätt. I majoriteten av fallen väljer den sjunde personen att hålla med om det felaktiga svaret bara för att inte gå emot gruppen. Att våga gå emot strömmen är uppenbarligen inget som faller sig naturligt.

Slutord

Vi är evolutionärt utvecklade för att leva i flock. Det gör att vi drar oss för att fatta beslut som går emot majoriteten. På aktiemarknaden kan det tyvärr leda till att vi köper nära toppen och säljer nära botten. Det gäller alltså att ha en egen strategi och våga hålla sig till den.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Följ flocken, ibland är det ok.