Ödmjukhet på börsen

Foto: Pixabay

Det finns en tendens att självförtroendet är som störst i början av ens investerarkarriär. Man lyckas hitta alla möjliga orsaker till att köpa aktier och i en uppåtgående marknad får man oftast rätt. Det är i dessa tider de flesta börjar investera och det kan leda till att man utvecklar en viss hybris.

Kognitiva biaser – en genväg till hybris

Orsaken till detta har till viss del att göra med self-attribution bias. Denna kognitiva bias innebär vi ofta har en för positiv bild av vad våra resultat beror på. Vi ger gärna oss själva cred för vår egen framgång. När en aktie vi äger går upp är det på grund av vår fantastiska förmåga. När en aktie går ner är det bara otur som beror på yttre omständigheter som vi själva inte kan rå över. Hybrisen kan tyvärr hålla i sig till dagen då en längre nedgång har raderat ut stora delar av portföljen. Att överskatta sin egen förmåga är sällan en tillgång på börsen.

Hindsight bias är en annan kognitiv bias. Den handlar om att vi gärna är efterkloka och återigen överskattar vår egen förmåga. Det är till exempel väldigt enkelt att i efterhand säga att vi hade förutsett en akties nedgång om vi hade ägt den. Fast när du faktiskt äger ett bolag som det börjar gå dåligt för finns det andra biaser, som loss aversion och anchoring, att kämpa emot.

En säljare för varje köpare

Det är viktigt att komma ihåg att varje gång du köper en aktie så finns det en säljare på andra sidan. Denna person är av en annan åsikt än dig och tror sig ha gjort lika rätt i sin säljanalys som du i din köpanalys. Det kan därför vara en god idé att sätta sig i säljarens skor och försöka se saker från dennes synvinkel. Framgång på börsen handlar ofta om att kunna ta ett steg tillbaka och få perspektiv på sina investeringar. Anledningen till varför aktien har gått upp den senaste tiden kanske beror på din fantastiska förmåga. Men det kan också bero på helt andra orsaker.

Det är fullt möjligt att lyckas träffa exakt rätt aktier på kort sikt i en uppåtgående marknad. Känslan av att man måste vara en gudomlig investerare kan lätt komma krypande. I dessa tider blir det enkelt att börja leta efter bolag med ännu större potential och därmed ännu större risk. Det finns många historier där en investerarkarriär har slutat med att man, efter hybrisen har nått en topp, har gått all in i ett förhoppningsbolag och förlorat allt. Förhoppningsvis i en obelånad portfölj för annars blir det ännu värre.

Slutord

Det är bra att inse att många av våra tankar styrs av biaser som vi inte alltid har kontroll över. Några av dessa har en tendens stärka tron på vår egen förmåga. Vilket inte alltid är till vår fördel. Det är även bra att vara medveten om att det alltid finns olika åsikter om bolag på börsen och att din syn inte behöver vara mer rätt än andras. Det finns alltså fördelar med en ödmjuk inställning till börsen då det är väldigt få som lyckas på lång sikt.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Bara lite hybris.

Foto: Pixabay

Det finns en tendens att självförtroendet är som störst i början av ens investerarkarriär. Man lyckas hitta alla möjliga orsaker till att köpa aktier och i en uppåtgående marknad får man oftast rätt. Det är i dessa tider de flesta börjar investera och det kan leda till att man utvecklar en viss hybris.

Kognitiva biaser – en genväg till hybris

Orsaken till detta har till viss del att göra med self-attribution bias. Denna kognitiva bias innebär vi ofta har en för positiv bild av vad våra resultat beror på. Vi ger gärna oss själva cred för vår egen framgång. När en aktie vi äger går upp är det på grund av vår fantastiska förmåga. När en aktie går ner är det bara otur som beror på yttre omständigheter som vi själva inte kan rå över. Hybrisen kan tyvärr hålla i sig till dagen då en längre nedgång har raderat ut stora delar av portföljen. Att överskatta sin egen förmåga är sällan en tillgång på börsen.

Hindsight bias är en annan kognitiv bias. Den handlar om att vi gärna är efterkloka och återigen överskattar vår egen förmåga. Det är till exempel väldigt enkelt att i efterhand säga att vi hade förutsett en akties nedgång om vi hade ägt den. Fast när du faktiskt äger ett bolag som det börjar gå dåligt för finns det andra biaser, som loss aversion och anchoring, att kämpa emot.

En säljare för varje köpare

Det är viktigt att komma ihåg att varje gång du köper en aktie så finns det en säljare på andra sidan. Denna person är av en annan åsikt än dig och tror sig ha gjort lika rätt i sin säljanalys som du i din köpanalys. Det kan därför vara en god idé att sätta sig i säljarens skor och försöka se saker från dennes synvinkel. Framgång på börsen handlar ofta om att kunna ta ett steg tillbaka och få perspektiv på sina investeringar. Anledningen till varför aktien har gått upp den senaste tiden kanske beror på din fantastiska förmåga. Men det kan också bero på helt andra orsaker.

Det är fullt möjligt att lyckas träffa exakt rätt aktier på kort sikt i en uppåtgående marknad. Känslan av att man måste vara en gudomlig investerare kan lätt komma krypande. I dessa tider blir det enkelt att börja leta efter bolag med ännu större potential och därmed ännu större risk. Det finns många historier där en investerarkarriär har slutat med att man, efter hybrisen har nått en topp, har gått all in i ett förhoppningsbolag och förlorat allt. Förhoppningsvis i en obelånad portfölj för annars blir det ännu värre.

Slutord

Det är bra att inse att många av våra tankar styrs av biaser som vi inte alltid har kontroll över. Några av dessa har en tendens stärka tron på vår egen förmåga. Vilket inte alltid är till vår fördel. Det är även bra att vara medveten om att det alltid finns olika åsikter om bolag på börsen och att din syn inte behöver vara mer rätt än andras. Det finns alltså fördelar med en ödmjuk inställning till börsen då det är väldigt få som lyckas på lång sikt.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Bara lite hybris.