Den magiska ränta-på-ränta-effekten

Foto: Pixabay

Man brukar prata om ränta-på-ränta effekten som något magiskt. Albert Einstein ska till och med ha sagt att det är världens åttonde underverk. Citatet är kanske inte helt bekräftat, men effekten går i alla fall ut på att du även får ränta på de pengar som du tjänar in i ränta. Om du får sex procent i ränta och sparar 100 kronor i månaden så har du 29 000 kronor efter 15 år. Fortsätter du att spara 10 år till så har du istället 68 000 kronor. Utan ränta skulle beloppen vara 18 000 kronor respektive 30 000 kronor. Detta är bara ett exempel på vilken kraft det finns i ränta-på-ränta effekten på lång sikt.

Den kinesiska kejsaren

Ökningen sker alltså exponentiellt. Det är något som vi människor ibland har lite svårt att ta till oss. Ett linjärt samband är enklare att se men när något börjar öka väldigt mycket, väldigt långt bort i tiden blir det svårare för oss att uppfatta. Det finns ett känt exempel med en kejsare i Kina som var så exalterad över spelet schack att han erbjöd uppfinnaren en önskan. Uppfinnaren svarade att han ville ha betalning i form av riskorn. Han ville ha så många riskorn som det sammanlagt blir om man lägger ett korn på första rutan av schackbrädet, två på den andra rutan, fyra på den tredje och så vidare till ruta nummer 64. Kejsaren accepterade omedelbart den till synes blygsamma förfrågan. Problemet vara bara att antalet riskorn skulle bli tillräckligt för att täcka hela jordens yta. Kejsaren hade alltså svårt att greppa styrkan i exponentiell tillväxt.

Kraften i ränta-på-ränta

Eftersom ränta-på-ränta effekten är så kraftfull över tid blir den ett starkt argument till att köpa och behålla aktier. Det finns beräkningar som tyder på att den genomsnittliga avkastningen att räkna med i dagens läge är ungefär sex procent per år långsiktigt. Det låter ju kanske inte som en jätteimponerande siffra på kort sikt men på lång sikt kommer den exponentiella tillväxten ge stort utslag. Dessa sex procent kommer inte vara en jämn siffra enskilda år. Vissa år kommer aktiemarknaden gå upp, och andra ner. Dessa sex procent är alltså vad man kan räkna med som ett genomsnitt över tid. Detta visar även på vikten av att fokusera på att inte förlora pengar när man investerar. Aktiemarknaden och konjunkturen kommer gå upp och ner. Därför är det viktigt att du har en portfölj som klarar av dessa upp- och nedgångar.

Slutord

Tiden är alltså en central aspekt för att tjäna på ränta-på-ränta effekten. Den exponentiella tillväxten ger stort utslag över tid. Därför är det viktigare att börja investera så tidigt som möjligt istället för att försöka komma in på marknaden vid det perfekta tillfället. Ju längre tid dina pengar får jobba, desto bättre.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Magiskt.

Foto: Pixabay

Man brukar prata om ränta-på-ränta effekten som något magiskt. Albert Einstein ska till och med ha sagt att det är världens åttonde underverk. Citatet är kanske inte helt bekräftat, men effekten går i alla fall ut på att du även får ränta på de pengar som du tjänar in i ränta. Om du får sex procent i ränta och sparar 100 kronor i månaden så har du 29 000 kronor efter 15 år. Fortsätter du att spara 10 år till så har du istället 68 000 kronor. Utan ränta skulle beloppen vara 18 000 kronor respektive 30 000 kronor. Detta är bara ett exempel på vilken kraft det finns i ränta-på-ränta effekten på lång sikt.

Den kinesiska kejsaren

Ökningen sker alltså exponentiellt. Det är något som vi människor ibland har lite svårt att ta till oss. Ett linjärt samband är enklare att se men när något börjar öka väldigt mycket, väldigt långt bort i tiden blir det svårare för oss att uppfatta. Det finns ett känt exempel med en kejsare i Kina som var så exalterad över spelet schack att han erbjöd uppfinnaren en önskan. Uppfinnaren svarade att han ville ha betalning i form av riskorn. Han ville ha så många riskorn som det sammanlagt blir om man lägger ett korn på första rutan av schackbrädet, två på den andra rutan, fyra på den tredje och så vidare till ruta nummer 64. Kejsaren accepterade omedelbart den till synes blygsamma förfrågan. Problemet vara bara att antalet riskorn skulle bli tillräckligt för att täcka hela jordens yta. Kejsaren hade alltså svårt att greppa styrkan i exponentiell tillväxt.

Kraften i ränta-på-ränta

Eftersom ränta-på-ränta effekten är så kraftfull över tid blir den ett starkt argument till att köpa och behålla aktier. Det finns beräkningar som tyder på att den genomsnittliga avkastningen att räkna med i dagens läge är ungefär sex procent per år långsiktigt. Det låter ju kanske inte som en jätteimponerande siffra på kort sikt men på lång sikt kommer den exponentiella tillväxten ge stort utslag. Dessa sex procent kommer inte vara en jämn siffra enskilda år. Vissa år kommer aktiemarknaden gå upp, och andra ner. Dessa sex procent är alltså vad man kan räkna med som ett genomsnitt över tid. Detta visar även på vikten av att fokusera på att inte förlora pengar när man investerar. Aktiemarknaden och konjunkturen kommer gå upp och ner. Därför är det viktigt att du har en portfölj som klarar av dessa upp- och nedgångar.

Slutord

Tiden är alltså en central aspekt för att tjäna på ränta-på-ränta effekten. Den exponentiella tillväxten ger stort utslag över tid. Därför är det viktigare att börja investera så tidigt som möjligt istället för att försöka komma in på marknaden vid det perfekta tillfället. Ju längre tid dina pengar får jobba, desto bättre.

➤ Prenumerera gärna på mitt Nyhetsbrev. Helt kostnadsfritt. Magiskt.